Autor Tema: =Kako igrati PES 2010 na jednom kompu sa dve tastature=  (Pročitano 24803 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

avgust

 • Tutorial Master
 • Top player
 • ****
 • Poruke: 301
  • Pogledaj profil
=Kako igrati PES 2010 na jednom kompu sa dve tastature=
« poslato: 11. avgust 2010, 14:54:13 »


:excl: OPREZ: Prilikom priključivanja druge tastature najbolje bi bilo isključiti računar.

U daljem tekstu default tastatura će biti predstavljena kao TASTATURA 1, dok će dodata tastatura biti predstavljena kao TASTATURA 2, radi lakšeg snalaženja.


SLIKA 1 – Raspored tastera na TASTATURI 1.
To je takođe default podešavanje za Keyboard sekciju PES2010 Settings-a.
Da bi postojala mogućnost igranja sa dve tastature na istom računaru, potrebno je instalirati program VJOY Virtual Joystick 1.0, koji je moguće preuzeti sa:
http://headsoft.com.au/index.php?category=vjoy

Nakon što downloadujete program i instalirate ga (jednostavna next to next instalacija, detaljno uputstvo za instalaciju imate na gore navedenoj internet adresi), potrebno je restartovati računar.

Nakon restartovanja računara pokrenite program.

SLIKA 2 – Glavni prozor programa VJOY Virtual Joystick 1.0.U okviru ovog programa potrebno je dodeliti tastere koji će simulirati dugmad na virtuelnom joystick-u. Pošto nam je za osnovna podešavanja tastera za PES 2010 potrebno 15 tastera (uključujući i tastere za kretanje igrača) u ovom programu dodeljujemo tastere za TASTATURU 2, odnosno dodatu tastaturu.

VAŽNO! Prilikom dodeljivanja tastera virtuelnom džojstiku ne smemo odabrati iste tastere sa TASTATURE 1, odnosno default tastature, jer može doći do konflikta u samoj igri, koji mogu dovesti do toga da vaš protivnik upravlja vašim igračem.


Pretpostavimo da ćemo dodatoj tastaturi dodeliti sledeći raspored tastera:

SLIKA 3 – Raspored tastera na dodatoj tastaturi koji se ne smeju podudarati sa default tastaturom. (Vidi sliku 1)Nakon što smo isplanirali koje ćemo tastere koristiti na TASTATURI 2, prelazimo u VJOY Virtual Joystick program, gde ćemo ih definisati. Da bismo lakše definisali tastere možemo klikati na dugmad sa tri tačke pored svakog Button-a, jer je lista u programu relativno konfuzna za snalaženje.

SLIKA 4 – Dugmad sa tri tačke pomoću kojih je moguće definisati tastere „na živo“.VAŽNO! Ukoliko želimo da nam strelice za kretanje budu na tzv. NUMPAD-u, potrebno je uključiti NumLock.

Sada smo podesili tastere u programu kao što smo planirali na početku. Sledeća slika je ujedno i slika kako treba podesiti parametre. Bitno je da na tasterima koji se ne koriste stoji None, jer tako isključujemo i najmanju mogućnost da se podudaraju dva seta tastera:Nakon toga, izabraćemo opciju Vjoy Virtual Joystick 2 iz padajućeg menija, kao što je prikazano na donjoj slici:Nakon što odaberemo Vjoy Virtual Joystick 2, neophodno je sve tastere podesiti na None:VAŽNO! Možda će neko misliti da će samim poništavanjem čekirane opcije Enabled isključiti Vjoy Virtual Joystick 2, to se neće desiti, a isključiće i Vjoy Virtual Joystick 1, te tako nam virtuelni džojstik neće raditi. Dakle, potrebno je ručno izmeniti na None za svako dugme u Virtual Joysticku 2.

Nakon što izvršimo podešavanja u ovom programu, minimiziramo ga u taskbar.

Sada ćemo izvršiti podešavanja u PES2010 Settings-u.

Nakon što otvorimo PES Settings, podešavamo tastere za default, odnosno TASTATURU 1:Nakon što izvršimo podešavanja za defaultnu tastaturu (podsećam vas još jednom da tasteri ne smeju biti isti kao na TASTATURI 2), prelazimo na karticu Controller kako bi podesili tastere za virtuelni džojstik.

Iz menija Controller izaberemo Controller 2, iz menija Device izaberemo VJoy Virtual Joystick:Nakon što smo izabrali virtuelni džojstik, dodeljujemo one tastere koje smo prethodno definisali u programu VJOY Virtual Joystick.PODSETNIK: Ukoliko smo virtuelnom džojstiku, odnosno TASTATURI 2, dodelili tastere sa NumPada (odnosno brojčanog dela tastature sa desne strane) pri samoj konfiguraciji strelica za kretanje igrača potrebno je proveriti da li je upaljena lampica NUMLOCK!

U samom podešavanju Controller sekcije u okviru PES Settings-a nije bitno dodeliti dugmetu Button 1 - Button 1 iz programa VJOY, već je bitno dodeliti one tastere koje ste prethodno definisali u okviru VJOY programa.

To je to.
« Poslednja izmena: 25. septembar 2010, 13:51:07 od strane avgust »
 

indy

 • Beginner
 • *
 • Poruke: 13
  • Pogledaj profil
Re: Kako igrati PES na jednom kompu sa dve tastature
« Odgovor #1 poslato: 9. septembar 2010, 11:32:44 »
odaradim sve kako si napisao,medjutim drugu tastaturu neprepoznaje kao virtualni dzojstik vec kao tastaturu,tako da nemam mogucnost biranja drugog tima.dal je potrebno snimanje u folderu pesa,posto dole u programu vjoy pise save in?
 

ZareDavid

 • Beginner
 • *
 • Poruke: 13
  • Pogledaj profil
Re: Kako igrati PES na jednom kompu sa dve tastature
« Odgovor #2 poslato: 26. septembar 2010, 20:46:57 »
dali moze da se igra dojstik i testatura
 

avgust

 • Tutorial Master
 • Top player
 • ****
 • Poruke: 301
  • Pogledaj profil
Re: Kako igrati PES na jednom kompu sa dve tastature
« Odgovor #3 poslato: 27. septembar 2010, 13:04:23 »
Citat: ZareDavid;688382
dali moze da se igra dojstik i testatura

Naravno da može. Odeš u karticu Controller, selektuješ Controller 2 (kao na gornjoj slici) a u Device selektuješ hardverski joypad. Podesiš dugmad i cepaj.

Citat: indy;676278
odaradim sve kako si napisao,medjutim drugu tastaturu neprepoznaje kao virtualni dzojstik vec kao tastaturu,tako da nemam mogucnost biranja drugog tima.dal je potrebno snimanje u folderu pesa,posto dole u programu vjoy pise save in?

Pazi, u PES Settings-u druga kartica gde piše "Keyboard" ti je default tastatura. Ako si sve tačno uradio, ne bi trebalo da imaš problema. Da li si u igri selektovao P1 v P2?

Osim toga, prva (default) tastatura služi za ulazak u Game Plana, Options, Settings i ostalih varijanti. Kada uđeš u Game Plan (pod pretpostavkom da si selektovao P1 v P2, trebalo bi da imaš otključana oba ekrana za podešavanje. Levi deo ekrana služi za tastaturu 1, desni deo za tastaturu 2, normalno. Ne znam koje si tastere za kretanje konfigurisao, ako si uključio NumPad, trebalo bi da možeš da se krećeš kroz desni meni u Game Planu. Nisu potrebna nikakva dodatna podešavanja osim onih koje sam naveo u prvom postu.
« Poslednja izmena: 27. septembar 2010, 13:09:19 od strane avgust »